2015

Vädrets makter var med oss båda dagarna och alla var glada för att solen sken och scouterna servering bjöd ut hamburgare, kaffe och annat smått och gott.

Inga allvarliga incidenter hände, men det strulades en hel del! Upptagningen dag ett vart över två timmar försenad fast vi hade optimala förhållanden. Flera båtägare hade inte full kontroll på sitt material, visste inte hur båten ska placeras på slipvagnen och när det började bli väntetid så lämnade funktionärer sina poster i lagen.

 Det är allvarligt att över hälften av varvsliggarna struntade i klubbens beslut att samla upp tvättvattnet för rening!! De som gjorde det kunde konstatera att det gick bra fast det skvalpade ut lite vatten när man körde tunnan till reningsanläggningen. Första steget i reningen fungerade väldigt bra. Redan efter en natt med fällningskemikalie i vattnet var det klart. Alla partiklar låg på botten i tanken. Efter att nästa reningssteg körts ska vattenprov tas och resultatet sändas in till kommunen. För kommunens miljötillsyn är det lätt att konstatera att få utfört bottentvätt enligt kommunens riktlinjer eftersom man inte har presenningar för uppsamling under båtarna. Behövs sanktionsavgift??

Så en slutsats är att det krävs en skärpning av alla för att arbetet ska flyta bra och säkert. Styrelsen kommer att analysera tidsöverdraget och möjligen taxera ut extra avgift till båtägare som vållat påtagliga tidsöverdrag.  

Glöm inte bort båten när löven faller och vinden viner om knutarna. Kanske ses vi när båt, stöttor och press kontrolleras. Om inte så ses vi när vårsolen åter skiner över varvet.

Bilder hittar ni här!

 Styrelsen//
Läs hela inlägget »

Klubben är mån om miljön och har antagit nya miljöregler som alla ska följa. Läs mer i stadgar, varvsreglemente samt miljöplan.

Nedanstående presentation ger dig en bild av de möjligheter du som medlem har på vårt varv.

Hallbyggarna-Jonsereds har en depå på Maskingatan 11 i Märsta. Tel 08-591 22 300. De säljer bland annat begagnade presenningar på 4,5*7 meter för cirka 1000 kr.

http://hallbyggarna.se/presenningar/kop-presenning/begagnade-presenningar/

Dessa fungerar utmärkt för att fånga upp vattnet vid bottentvätt för rening på varvet.

Läs hela inlägget »
Etiketter: miljövård

Vårhälsning!!

Stort TACK till alla för en fint genomförd sjösättning. Våra nya kranförare var fantastiskt duktiga och trevliga. Också ett stort Tack till dem som kom till städdagen och snyggade till varvet. Det är viktigare numer eftersom varvet ingår i Svärdsö naturreservat.

Ta gärna en tur till varvet och se hur fint det är sen nya boden målats röd och allt skräp tagits bort. När du ändå är där så passa på och se över din plats. Lägg upp pallning och kontrollera att allt är i god kondition. Byt ut skräp som du haft i en massa år. Förbered även inför hösten då alla ska ha en press under båten när den tvättas av, läs om båtbottentvätt i separat artikel på hemsidan.

Om någon önskar avspolning före upptagningen över spolplatta så anmäl det till varvschefen: sten.ahlgren@swipnet.se senast 1 augusti. För avspelning gäller:

- att båtägaren har ett par medhjälpare
- att någon spelförare accepterat att hjälpa till att köra slipvagnen
- att båtägaren har förberett med högtryckstvätt mm
- att avgiften per 30 minuter är 700 kr, 500 kr till spelföraren och 200 kr till klubben för driftskostnader.

Båtägare vid Vårgärdsbryggan uppmanas att tillsammans se till att placera om ballasten så att bryggan kommer i våg samt laga trägarneringen.

Alla bör ta del av instruktionerna för påmastning och inte påbörja matning förrän allt är väl förberett. Att strula en timme med mastningen är inte acceptabelt. Är allt väl förberett ska det räcka med en kvart. Gå ihop med några andra och lär er varandras riggar så går allt som en dans!!

I framtiden kommer inte klubben att acceptera att inte alla lämnar båtägarförsäkran innan sjösättningen. I år lämnade endast 60 % in sin försäkran. Ingen försäkran ingen sjösättning gäller framöver!!

Trevlig båtsommar!!

 //Styrelsen

Läs hela inlägget »
Etiketter: sjösättning, varvet
Som vanligt är det städdag tätt inpå sjösättningen, 18:30 den 7 maj.

Korv och öl utlovas, samt ett  unikt tillfälle att förvärva klubbens snygga nytillverkade vimpel.

Väl mött!
Läs hela inlägget »
Gustaf Tham hälsar: Arbetet gick enligt plan -  ny vattenpump i drift ca 16:00 i fredags! Större kapacitet och tryck.

Vill även påminna om ingen högtryckstvätt  < 2 veckor till sjösättning.

Är det möjligtvis detta faktum som får Dag Ek att ta det så lugnt dagarna innan sjösättning..?

(Tack Johan Torén för underbar bild!)
Läs hela inlägget »

Domen har kommit – den gamla vattenpumpen på varvet är död. Verkstaden lär till och med vägra sätta ihop den.

Men en ny kommer på fredag. Håll ut..!

Läs hela inlägget »
Sjösättningslistorna har kommit, dags att sätta fart med båten!

Kicka HÄR för att kika när det ör dags. Om du inte har lösenordet tillhands kan du höra av dig till klubben HÄR och begära ett lösenord.

Om du inte finns med på listan kontakta då omgående varvschefen Sten Ahlgren  070-60 10 717.

 
Läs hela inlägget »
Hallbyggarna-Jonsereds har en depå på Maskingatan 11 i Märsta. Tel 08-591 22 300. De säljer bland annat begagnade presenningar på 4,5*7 meter för cirka 1000 kr.

http://hallbyggarna.se/presenningar/kop-presenning/begagnade-presenningar/

Dessa fungerar utmärkt för att fånga upp vattnet vid bottentvätt för rening på varvet.
 
Läs hela inlägget »
Pumpen monterades i söndags (16/4) men läcker i axialtätningen, därför stängde den av. Vi försöker få tag i en ny med högre kapacitet. Ny plan – nästa helg!
Läs hela inlägget »
Här är information från Nacka Kommuns miljöenhet: "Hur skall jag rengöra min båt?"

Klicka HÄR för att hitta dokumentet!
Läs hela inlägget »
Här är ett 20% klubberbjudande för båtbottentvätt från BoatWasher.

Klicka HÄR för att ta del av erbjudandet!
Läs hela inlägget »
Alla klubbmedlemmar hälsas välkomna till årsmöte tisdag den 17 mars kl 19.00 i Briggen, scoutgården intill Samskolan i Saltsjöbaden. Relevanta dokument finns att ladda hem HÄR.

Efter årsmötet kommer Tobias Törnebohm att berätta om sin segling till Svalbard, läs mer HÄR.

Därefter bjuds givetvis på traditionellt semmelfika

Välkomna!
//Styrelsen
Läs hela inlägget »
Här är HaVs nya riktlinjer. Man har generaliserat dessa allmänna råd till tillsynsmyndigheter och verksamhetsutövare, t ex en båtklubb.

 Men det är helt klart att de anser att all båtbottentvätt ska ske över spolplatta eller motsvarande och att spolvattnet sen ska renas.

Riklinjerna laddar du hem HÄR
Läs hela inlägget »
I samråd med miljöenheten på kommunen har klubben tagit bort den utfyllnad av parkeringen som utfördes i somras.

Skälet är att klubben inte fick tillstånd att lägga de massor som måste tas bort när bergskanten på övre varvet rensades som utfyllnad vid parkeringen.

Marken är återställd och massorna är omhändertagna av klubbens entreprenör.
 
Läs hela inlägget »
Etiketter: varvet
För Solsidans båtklubb innebär reservatet att klubben i framtiden ska samråda med reservatsförvaltaren om skötseln av varvsområdet och våra anläggningar.

Klubbens satsning på rening av vatten efter båtbottentvättning är i linje med reservatets syfte liksom klubbens miljöplan där huvudtanken är att minimera miljöpåverkan och att var och en tar hand om allt sitt avfall och lämnar det vid lämplig miljöstation.

Klicka på bilden för att förstora den och läsa artikeln.

Artikeln är hämtad från tidningen Mitt i
 
Läs hela inlägget »
Skruvdragare med laddare omhändertagen.

Fyndplats:  varvet, elskåpet vid "Nima Noa"
(rakt fram när du kommer ner på varvet)

Kontakta Hasse på hlissell@hotmail.com
Läs hela inlägget »

Som bekant finns det två sorters sjömän: de som har gått på grund - och de som ska gå på grund. Nyligen var det besättningen på Volvo Ocean Race Team Vestas som seglade på ett rev.

Se den hårresande filmen:

Läs hela inlägget »

Aktiviteter

Länkar