2013

Höst på varvet Höst på varvet
Allt fler båtklubbar bygger spolplattor för att fånga in rester av biocidbottenfärger. Det är Havs- och vattenmyndigheten som rekommenderar anläggande av spolplattor.

Nacka kommun har tolkat det som ett krav och beslutat att SBK till upptagningen nästa år ska ha en spolplatta.

Detta har styrelsen överklagat för att man inte kan grunda ett beslut på en annan myndighets rekommendation. Dessutom är HaVs råd att klubbar ska ha plattor på plats till våren 2015.

Vi har i överklagandet även ifrågasatt om det inte är ett tekniskt handelshinder att kräva spolplatta för att använda en inom EU godkänd biocidbottenfärg. Det är ännu oklart om synen på detta enligt Kemikalieinspektionen. Östersjön är en så kallat känsligt hav där det kan vara möjligt att ställa särkrav i Sverige.

Enligt klubben är det inte tekniskt möjligt och ekonomiskt motiverat att ställa krav på en spolplatta eftersom vårt varv ligger i sluttande terräng och upptagningen sker med slip. Dessutom kan man borsttvätta båtbotten i Saltsjöbaden innan upptagningen.

SBK måste som andra klubbar satsa mera på miljöinsatser. Vi har tagit fram en miljöplan, åtgärdat påpekanden från 2012 och nu ansökt om LOVA-bidrag för att eventuellt bygga en spolplatta. Till årsmötet kommer styrelsen att föreslå att en miljöfond byggs upp genom extra avgiftsuttag i ett par år.

Passa på och sätt in en däcksgenomföring för toatömning i vår och planera för en mera miljövänlig vårrustning. Tips finns under miljöfliken som du hittar genom att klicka här.

Styrelsen önskar alla medlemmar en riktigt skön vinter med många och långa helger och goda möjligheter att drömma om nästa båtsäsong!
Läs hela inlägget »
Etiketter: miljö, miljöplan
Hej i höstmörkret!

Under helgen har det varit personer på varvet som vi inte vill se där. De har skurit upp en pressning, tagit en bojkrok och säkert en del annat.

Sjöpolisen har tagit ett par personer och hos dem funnit  ett par mindre utombordsmotorer, Suzuki och en Yamaha.

Det är bra om så många som möjligt tar en vända till båten och kontrollerar om fler har haft besök.

Anmäl eventuell förlust till sjöpolis Tommy Fortkord 073-910 00 22 och styrelsen.  Förutom en uppskuren presenning såg allt bra ut på varvet. Solen sken och ”Restaurang Plankan” var på plats klar för att öppnas när vårsolen kommer!

 Hälsningar Styrelsen
Läs hela inlägget »
Etiketter: varvet
Dieselmotorolja och glykol kan numera köpas via varvschefen till lägre priser då inköp sker i större kvantitet från motormekanikerfirma.

Kontakta sten.sacon@swipnet.se för priser och information!

Några bilder från helgens lyckade torrsättning hittar du här.
Läs hela inlägget »
Etiketter: dieselolja, glykol
Här är tips på en ny typ av stötta genom Stockholms Båtsnickeri som skriver såhär:

"Nu inför upptagningarna så har vi ingått i ett samarbete med Crado Equipment att försälja deras båtstöttor. Vi säljer dom på Fisksätra Marina, Nacka. Vi kan erbjuda leverans med ASA bud till ett mycket förmånligt pris i Stockholmsområdet, 99--299 kr, (4 stöttor).

Vid större beställning har vi möjlighet att ge en offert. Här vill vi gärna nämna att Göta Segelsällskap, Långholmen, har beställt 50 st. Se även www.crado.se"


Tack för tipset Mats Hallgren, se detaljer om stöttan och priser i dokumentet nedan.
Läs hela inlägget »
Etiketter: varvet, stöttning
  • LAG 6 kallas till varvet redan fredagen den 27 kl 15:00 för att återställa vaggor efter att klubben förbättrat marken vid klubbhuset. DETTA ÄR VIKTIGT ATT DETTA BLIR KLART SÅ DET INTE SINNKAR UPPTAGNINGEN PÅ LÖRDAGEN.
  • Vinschen på stora mastkranen är nu både lagad, provkörd och monterad.
  • Klubben avslutar sitt postgirokon. Betala därför endast in enligt anvisningarna på fakturan.
  • Under avmastnings- och torrsättningshelgen har vi fått tillfälligt P-tillstånd på Jaktvarvsvägen. Filen hittar du längst ned som måste placeras fullt synligt i framrutan.
  • Söker du information om torrsättningstider och laglistor kan du klicka här.
Läs hela inlägget »
Varvschefen meddelar att den ena kranbilen anländer redan på fredagen dagen innan torrsättning och är arbetsredo från kl 1500. Detta för att placera ut alla vaggor på det område där marken gjorts iordning för de som hör till lag 6.

Så hör du till lag 6 är det klokt om du är på plats då.

Varvschefen meddelar även att det kommer serveras sedvanlig torrsättningsmat (låter inte lika läckert som det brukar smaka...!) på torrsättningsdagen, så ta med kontanter.

Elvinschen (telfern) till stora mastkranen är tillfälligtvis ur funktion, men vår "elnestor" Gustaf Tham har goda förhoppningar om att detta skall vara ordnat inom kort. Info kommer här i samma stund som så skett. Veva går dock utmärkt redan nu.

Telfernpå lilla mastkranen är redo och driftsatt.
Läs hela inlägget »
Nu finns äntligen samtliga laglistor utlagda så att du kan se när ditt lag torrsätter. Detta hittar du som är medlem här.

Självklart kommer laglistorna även anslås på varvet precis som vanligt.

Har du inte lösenord kan du höra av dig till webbredaktören genom att klicka här.
Var beredd att svara på frågor om båttyp och lagtillhörighet bland annat för kontroll av behörighet.

Väl mött!

//SBK
Läs hela inlägget »
Etiketter: torrsättning, varvet
Runes 'Hambo' Runes 'Hambo'
 

Erstaviken låg spegelblank när vi samlades för sjösättning. Båt efter båt gled i och en och annan mast kom på plats. Klass 5 på Da Vinciskolan serverade fika och härliga hamburgare. Stort TACK för det!

 

Bättre kan en sjösättning inte gå - jo lite! Kranföraren noterade att flera inte är på hugget när slingen sänks ned och ska träs om för och akter. Vi har alltså anledning att trimma lagen lite till hösten. Sten återkommer med lite tips till torrsättningen, och vid mastkranen kan vi få mera flyt om alla följer instruktioner och har allt klart innan de tar plats vid kranen. Gå gärna ihop med några andra och skapa ett sammansvetsat team.

 

 Ett 40-tal medlemmar kom plikttroget till städningen och fyllde en container med skräp. Varvet börjar se allt finare ut. Även vid bryggorna städades det.

 

Nu har spilloljetanken tagist bort och förorenad jord grävts undan och sänts till destruktion, allt för miljöns skull. I framtiden skall var och en ta med sin egen spillolja i en dunk till återvinningsstationen. Under sommaren ska uppställningsytan kring klubbhuset rensas från sly och grusas av samt spelhuset saneras från hydraloljespill. Målsättningen är att om några år när även markarbetena är klara ha ett varv i toppskick.

 

Ett uppdaterat medlemsregister finns dessutom att tillgå för dig som är medlem här. Hojta till om dina uppgifter inte stämmer.

 

Några få men fina bilder från sjösättningen har även inkommit och kan beses i galleriet.

 

Om inte förr så ses vi sista helgen i september, men innan dess önskas alla en skön sommar med härliga båtupplevelser!

 

//Styrelsen
Läs hela inlägget »

Städdagen i år är tisdagen den 7:e maj kl 18:30.

 

Varmt välkomna!

Läs hela inlägget »

På lördag är det äntligen dags för sjösättning. Det fejjas för fullt under presenningarna och fan trot om det inte är lite vår i luften trots allt??

 

Allt du behöver tänka på är att ta med lite kontanter så att du kan köpa en hamburgare eller korv, en kopp kaffe och kaka, se info i bilden brevid ->.

 

För dig som undrar vilket lag du tillhör och när du skall i klickar HÄR.

 

För dig som inte har lösenordet kontaktar webbredaktören genom att klicka HÄR. Du får svar inom 24 timmar.

 

Väl mött på lördag!

Läs hela inlägget »

Så fort isen gått upp är det varje år ett tappert gäng som drar ned slang i havet och trycksätter vattensystemet så att vi får vatten i krananrna på varvet. I år var det Sten Ahlgren, Gustaf Tham, Hans Lissell och Peter Nilsson som stod för den bedriften, stort tack för det!

 

Ett annat minst lika säkert vårtecken är att fakturan för året snart dimper ned i var båtägares brevlåda. Den som vill säkerställa att klubben har uppdaterad hem- och mejladress gör klokt i att höra av sig direkt till den nye kassören Hans Lissell på  hlissell@hotmail.com.

 

Läs hela inlägget »
Etiketter: varvet, vatten, fakturor

Tveklöst har du besökt hemsidan regelbundet den sista tiden för att äntligen få läsa det slutliga protokollet från årsmötet!

 

Nu kan du uppfylla din önskan genom att klicka här.

Läs hela inlägget »
Etiketter: årsmöte, protokoll

Klubbens årsmöte gick som en dans. Fjolåret las till handlingarna och planer för 2013 drogs upp. Viktigaste händelsen är sjösättning lördag den 4 maj.

 

Liselotte Mohlin avtackades efter 15 år som kassör och Hans Lisell tar nu över bokföringen. Stadgarna ändrades så att det i framtiden endast kommer att sändas ut kallelser mm med mail samt anslås på hemsida.

 

En miljöplan antogs och Sten Ahlgren redovisade vilka insatser som ska göras på varvet för att rätta till synpunkter från kommunens miljötillsyn.

 

Efter mötet berättade Milo Dahlman om en ensamseglares kamp mot elementen och för naturen på väg till och från pigvinernas land.

Läs hela inlägget »
Etiketter: årsmöte, semla, miljöplan

På årsmötet i nästa vecka kommer alltså Milo Dahlman och håller ett föredrag om sina långseglingar. Boken "Mot Pingvinernas Land" kommer säljas signerade för 250:- så tag med kontanter!

 

Observera att årsmötet hålls kl 19:00 i scouthuset Briggen invid Saltsjöbadens Samskola.

 

Varmt välkomna!

 

//Styrelsen

Läs hela inlägget »

Det är dags för båtklubben att kalla till årsmöte:

 

Tisdag den 19 mars 2012, kl 19.00 i Briggen, scoutlokalen vid samskolan i Saltsjöbaden

 

Kallelse, förslag till miljöplan, samt valberedningens förslag hittar du som är medlem genom att klicka HÄR.

 

Om du inte har kläm på ditt lösenord skall du kontakta webbredaktören vilket du gör genom att du klickar HÄR.

 

Årets dragplåster (utöver de alltid så läckra semlorna givetvis!) är världsomseglaren Milo Dahlmann som du ser här på bilden intill. Hon kommer för att berätta om sin senaste segling 2009-2011 till bland annat Antarktis. Mer om Milo kan du läsa på hennes hemsida: http://www.milodahlmann.se/

 

Varmt välkomna!

//Styrelsen

Läs hela inlägget »
Etiketter: årsmöte, semla

Här kommer ett tips på en bra båtnättidning som kan vara intressant. Det är en trevlig reklamfinansierad fritidsbåtssida som inte finns i tryckt form. Länken dit har lagts till i kolumnen "Länkar" nere till höger.

 

Annars går det bra att klicka här för att hitta dit.

 

Tack för tipset Kate Farkas!

Läs hela inlägget »

Aktiviteter

Länkar