2020

Med hjälp av ett par andra oldboys i styrelsen har Mats nu slutfört utbytet av trälämmarna mellan betongpontonerna. Ett slitsamt och delvis tung jobb har fixats i egen regi. Jobbet avslutades med att ett par lass med gammalt och uttjänt virke kördes till Östervik. Nu återstår att se om y-bommarnas infästning kan flyttas om så att de fästs direkt i betongpontonerna och inte i dess trägarnering. Ett knepigt jobb för själva y-bommarna måste tas loss och det görs enklast en isvinter, men när kan man räkna med det? Alternativ metod diskuteras med vår entreprenör.
 
Peter Nilsson som är bryggvärd kommer att länspumpa alla pontoner och Gustaf ska se till att det finns el i alla uttag på stolparna.
 
En medlem i klubben verkar haft bråttom vid säsongens avslutning, så bråttom att hen hoppade ur skorna.

Läs hela inlägget »

För att minimera fall- och halkolyckor ska allt förtöjningsgods (som inte används) tas bort från klubbens bryggor under vinterhalvåret.
 
Linor och fjädrar som finns kvar efter den 15 november betraktas som övergivet gods och tas då bort genom klubbens försorg. För allas säkerhet och trevnad.
 
Ta gärna en tur förbi bryggan och se om något är kvarglömt innan det tas bort och slängs.
 
 
Ett större underhållsjobb pågår på Vårgärdsbryggan. Klart är utbyte av spängerna. Byte av trägarneringen (fenderstocken) kommer att ske efter årsskiftet.

I sommar kan det bli bryggdans!
 
Med vänliga hälsningar
Solsidans båtklubb/Bryggchefen

Läs hela inlägget »

Styrelsen efterlyser ägare till några master, bommar mm som legat orörda i mastskjulen i flera år.
Master, bommar och annat riggmaterial har lämnats omärkta och i strid mot klubbens regler under lång tid. Om inte en ägare omgående hör av sig till styrelsen och tar bort materialet kommer styrelsen att köra allt som bedöms som kvarlämnat och är omärkt till skrot/metallåtervinningen.  

I det vänstra skeppet nedersta hyllan i mastskjulet ligger ett antal master och bommar. Hyllan är märkt ”skrot”. Materialet är gulsprejat.

- Längst in i mastskjulet ligger ett antal moduler som troligen tillhört ett rullstorssystem.
- På utsidan av mastskjulet har under många år legat en lång mast upplagd insvept i plats.  Masten är nu nedlagd på marken. Denna mast bedöms ha ett större värde. Om någon medlem vet vems masten är vill styrelsen få tips om ägare så att denne kan kontaktas. Hittar vi ingen ägare i höst kommer masten att säljas.
 
OBS!
I mastskjulen får bara master förvaras. Vant och ev profil ska vara surrade längs masten. Spridare ska vara borttagna. Masten ska vara märkt. Det finns små masonitskyltar i en burk i mastskjulet som man skriver namn på och sen spar och har år efter år.
//Styrelsen

Läs hela inlägget »

Stort tack till alla som deltog i helgens upptagning av båtarna. Ett särskilt tack till vår varvschef som planerat och övervakat upptagningen också ett tack till Tim som kört lillbåten i två hela dagar. Förutom lite regnstänk på lördag morgon var vädret, trots dyster prognos, till vår fördel med endast svag vind och inget störande vårskvalp.
 
Hoppas ingen smittspridning skedde – det var lite si och så med att hålla avstånd. Vad styrelsen vet skedde ingen incident eller malör under upptagningen. Tyvärr hade den stora kranen inte utlovad kapacitet, vilket gjorde att vi fick göra fler flytt av kranbilen. Toppen att kranförarna är så duktiga och uthålliga. Som vanligt tar upptagningen lite längre tid än beräknat för att det också är strul med vissa båtar. Dessutom hade vi i år flera nya båtar med nya placeringar och nytt material att hantera. Viktigt att båtägare som känner på sig att det tog väl lång tid och vart lite struligt tänker till och förbättrar rutiner och pallning till kommande år. Förutom allas gemensamma tid så kostar kranbilarna nästa 100 kr per minut.
 
Trots påpekanden och information i brev och på varvet bryter många båtägare mot klubbens miljöregler och samlar inte upp tvättvatten. Pressarna är för små eller helt fel utlagda så att smutsvattnet rinner ut på marken. Detta får inte fortsätta. Det äventyrar klubbens möjligheter att vara kvar inte minst för att varvet ligger inom ett naturreservat.
 
Tyvärr är folk med svårigheter att veta vad som är ditt och mitt i farten redan. Lås fast stegar, ta hem stöldbegärligt material. Det är främst utombordsmotorer man är på. Ta bort kåporna, propeller och eventuellt drev. Eller slå kättingar om drevet. Håll lite extra koll på inte bara egna saker utan även andras när du tittar till båten, för det gör väl alla då och då. Ser du något hör av dig till styrelsen.
 
Planer för kommande säsong är redan igång. Den nya vinschen på mastkranen ska förbättras, hydrauliken på slipvagnen ses över, pontonbryggor lagas med mera. Kom gärna med förslag på förbättringar och kom gärna och hjälp till att rusta våra anläggningar. Klubben har inte som andra klubbar obligatoriska arbetspass, men det behövs insatser från fler för att klara en medlemsdriven anläggning. I nuläget gör ett fåtal personer väldigt stora insatser på varvet och bryggorna. Vi jobbar Coronaanpassat och har trevligt ihop!
 
//Styrelsen
 

Läs hela inlägget »

Här finner du en ny instruktion för handhavande av mastkranen på varvet.

Kranen har fått en ny winsch.

Läs hela inlägget »

Här är laglistorna för torrsättningen 2020. Du som har trailerbåt hittar också info om detta.

Klicka på länken ovan och ange ett lösenord för att få tillgång till informationen.

Mastkranen är nu dessutom driftsatt och mastskjulet är öppet!

Läs hela inlägget »

Solsidans Båtklubb erlägger ca 7000 kr/år till NFBK och har därmed tillgång till Härsö som delad klubbholme. Se bifogad information om detta nedan:
 
Informationsbrev till samtliga medlemmar i NFBK
Sedan 50-talet har Nacka Förenade Båtklubbar, NFBK, haft ett arrendeavtal med Erstaviks fideikommiss, som ger våra medlemmar rätt att använda en del av Härsö som klubbhamn.
Kostnaderna för arrende, drift och förvaltning täcks av den avgift som respektive medlemsklubb betalar per medlem.
Bryggor, bastu, toaletter och allt som finns i vår klubbhamn har byggts upp genom medlemmarnas arbete.
 
Vem får besöka Härsö?
Vår hamn på Härsö är avsedd för medlemmarna i de 21 båtklubbar som är med i NFBK.
Som medlem i någon av dessa båtklubbar behöver du inte betala någon hamnavgift.
Båten ska då bära klubbvimpel.

Sedan förra året finns en tydlig skyltning som visar att hamnen och bryggorna tillhör NFBK´s medlemmar, men att man som icke medlem, i mån av plats och mot avgift, får lägga till tillfälligt (en natt).
Avgiften som är 150 kr/dygn betalar man via Swish. Denna avgift erläggs av alla som inte är medlemmar i någon av NFBK’s klubbar.

I och med att allemansrätten gäller kan vi inte hindra besökare från att lägga till vid våra bryggor, dock ska våra egna medlemmar ha företräde till dessa. Det är naturligtvis tillåtet att lägga till i viken utanför bryggorna eller på svaj. Som medlem kan Du alltid upplysa besökare om vad som gäller.
 
Det avtal som under 2018-19 gav tre båtklubbar från Tyresö rätt att utan avgift besöka Härsö har nu upphört.
 
Drift och skötsel
Styrelsen för NFBK ansvarar ytterst för drift och skötsel.
Inför säsongen går styrelsen igenom vilka åtgärder som behöver genomföras, och vid behov kallar styrelsen ut medlemmar från medlemsklubbarna för att göra arbetspass.
Vi medlemmar i båtklubbarna har ett gemensamt ansvar att vårda vår klubbholme. Dels vill vi alla ha en trivsam hamn, dels har vi ett ansvar gentemot vår hyresvärd att hålla ordning på vårt område.
 
Tillsyn under säsongen
När Du besöker Härsö får Du gärna gå en runda och titta till toaletter, bastu, förråd, bryggor och skyltningen. Ser Du något som är trasigt eller inte är som det ska, ber vi Dig rapportera det.
Är det skräpigt eller i behov av städning får Du gärna plocka upp och städa av. Det finns verktyg, krattor och städutrusning i förrådet bakom bastun.
Skicka sedan ett SMS (070 682 83 63) och berätta att Du gjort tillsyn, om det finns något att rapportera samt gärna en uppgift om hur många båtar som ligger vid våra bryggor vid detta tillfälle.
Representanter för styrelsen genomför regelbundet tillsyn under säsongen.
 
Vart vänder jag mig om jag har frågor om Härsö?
Du kontaktar Leif Wågert, som är styrelsens samordnare för frågor rörande Härsö, gärna via SMS Tel: 070 682 83 63 eller mail: ordf_fbk@live.se

Du hittar mer information samt de ordningsregler som gäller för Härsö på vår hemsida, www.nfbk.se

Här är en kort film om Härsö: https://youtu.be/dOBTF6v3EU8

Läs hela inlägget »

Ett tiotal medlemmar har under två dagar plockat skräp, röjt i slänter, sågat upp virke samt målat spelhuset. En 30 kbm container har fyllts med ris och skräpvirke.  Mycket från en medlem som i samband med att han lämnade klubben "glömt kvar" allt sitt skrotvirke och järnskrot som andra nu har fått samla ihop och köra bort.
 
Runt flertalet båtuppställningsplatser har var och en städat - bra.
 
Mastskjulet är städat. Gamla kvarglömda master och bommar är nedlagda och gulmärkta. Om ägaren inte tar bort sitt kvarglömda material slängs det i höst. Gäller även hela master med riggbeslag.
 
Mer återstår att göra. Det finns med andra ord chans för fler att hjälpa till och samtidigt njuta av försommar vid Erstaviken.

///Styrelsen

Läs hela inlägget »

Hej bästa klubbmedlem!

Årets sjösättning äger rum lördag den 2 maj med start kl 07.00. Lagen närmast sjön sjösätter först.
Samling av lagen sker ute vid respektive lagområde, men inte i vägen för pågående sjösättning.
 
Tidpunkt för samling:
Lag 6 och 7 kl 07.00
Lag 5 kl 08.00
Lag 4 kl 08.30
Lag 3 kl 10.15
Lag 2 kl 13.00
Lag 1 kl 15.30

Alla måste respektera huvudregeln att hålla två meters avstånd till varandra samt att följnde gäller:

  • Scouterna kommer inte att hjälpa till med sedvanlig trevlig försäljning, utan alla får ta med egen fikakorg.
  • Påmastning får inte ske under sjösättningen för att minimera trängsel och underlätta sjösättningen.
  • En båtförare är vidtalad som hämtar in och kör ut till våra båtar. OBS med krav på avstånd i båten.
  • Alla som inte har uppgifter uppmanas att hålla social distans och inte störa sjösättningen.
  • Efter att lagets arbetspass är avslutat och alla sett till att respektive uppställningsplats med närmaste omgivning är städad körs båtar till ordinarie förtöjningsplats.
  • Städningen av varvet med tillhörande traditionell korvgrillning ställs in i år. Det är därför ett krav att alla hjälper till med att städa inte bara sin plats utan även närmast runt den. Allt skräp tas hem och pallning staplas snyggt. Den obligatoriska pressen under båten viks ihop. Kom ihåg tatt varvet ligger inom ett naturreservat!!


Styrelsen hoppas att kunna bjuda in till mindre insatser på varvet senare och i mindre grupper för att
snygga till stranden, rensa och samla ihop virke, måla bodar, fixa ett par nya brygglämmar med mera.
 
Styrelsen tar även gärna emot förslag på andra arbetsinsatser för att hålla klubbens anläggningar i trim.
Men också erbjudanden om att hjälpa till.
 
Väl mött till en annorlunda sjösättning!
Styrelsen
 

Läs hela inlägget »

Laglistorna är klara inför vårens sjösättning.

Du som är medlem hittar dem här.

Vattnet är dessutom påslaget på varvet, så nu kan vårrustningen börja!  

Läs hela inlägget »

Bästa medlem!

Vårt virtuella årsmöte blev det hittills mest välbesökta årsmötet fast det inte bjöds på semla och berättelse till bildspel. Drygt 70 medlemmar tog chansen att sluta upp bakom styrelsen. Det tackar vi för och lovar leverera även i år.
 
Alla funderar säkert på årets vårrustning och sjösättning. Styrelsen har övervägt vad som är möjligt och lämpligast för att minimera risk för smittspridning. Med utgångspunkt från regeringens och folkhälsomyndighetens propåer bedömer styrelsen att vårrustning kan utföras utan risk eftersom alla är vid sina båtar och det sällan är rusning till varvet. Det viktiga är att respektera kravet på avstånd.
 
Sjösättningen innebär att fler är på varvet, men det brukar inte vara folksamlingar med mer än 50 personer. I varje lag brukar 10 – 15 personer delta och samling före och efter kan ske utomhus.
 
Sjösättning genomförs därför som planerat lördag den 2 maj.
 
Villkor som gäller:
- Alla håller avstånd och endast medverkar om de är friska. Är man förkyld får man skicka en ersättare.
- Scouternas servering ställs in för att minimera närkontakter.
- Påmastning får utföras enskilt om riggen är klar i förväg och masten endast sätts på plats och spänns fast med toppstag.
 
Styrelsen har kontaktat kranbolaget och det är möjligt att flytta fram sjösättningen till juni om nya direktiv kommer från regering eller FHM, men det är i nuläget inte troligt att smittrisken är mindre att döma av den erfarenhet som myndigheterna får efter kontakt med andra länder.

Styrelsen hoppas med denna information att alla planerar för sin vårrustning i god tid så att vi undviker trängsel på varvet de sista dagarna.
 
Det är osäkert om vi kan genomföra en traditionell städning på varvet efter sjösättningen.
Därför måste alla ovillkorligen städa upp på sina platser och i den närmaste omgivning­en. Det behövs en del gemensamma insatser på varvet i vår, men hur de ska lösas ber styrelsen att få återkomma om.
 
Förhoppningsvis klingar Coronaviruset av i likhet med sina influensa-diton till sommaren så att alla får en fin båtsommar.
 
Vårhälsningar
Styrelse

Läs hela inlägget »

Solsidans Båtklubb har nu genomfört ett digitalt årsmöte med stöd av ett frågeformulär på webben. Detta på grund av den pågående pandemin. Glädjande har hela 77 personer deltagit vilket är mer än dubbel uppslutning än vid ett normalt fysiskt årsmöte, vilket är glädjande, om än inte alls lika trivsamt. Semlor får vi förhoppningsvis avnjuta nästa år!

Styrelsen kommer ha ett konstitutionerande möte snart.

Inom kort publiceras årsmötesprotokollet på sedvanlig plats för dig som är medlem här (klicka). 

Läs hela inlägget »
Etiketter: årsmöte

I dessa coronatider har styrelsen valt att ställa in det fysiska årsmötet och istället genomföra ett digitalt årsmöte.
Gå in på denna länk för att komma åt att delta.

Sedvanligt lösenord krävs. Det digitala årsmötet håller öppet för din medverkan fram till den 31/3 - 20.
 

Läs hela inlägget »

Tisdag den 31 mars 2020, kl. 19.00 i Briggen, vid Samskolan i Saltsjöbaden
 
I anslutning till kaffet och semlan berättar Patrik Stenberg om segling på is och böljan den blå.
 
Dagordning för årsmötet 
 
1.       Mötets öppnande
2.       Val av ordförande vid mötet
3.       Val av sekreterare vid mötet
4.       Val av justerare tillika rösträknare
5.       Fastställande av röstlängd
6.       Fastställande av dagordning
7.       Fråga om mötet kallats stadgeenligt
8.       Styrelsens verksamhetsberättelse och årsredovisning
9.       Revisorernas berättelse
10.   Fråga om ansvarsfrihet för styrelsen
11.   Fastställande av underhållsplan, budget och avgifter för 2020
12.   Val av styrelseledamöter samt suppleanter
13.   Val av revisorer, suppleanter
14.   Val av valberedning
15.   Beslut om ändring av stadgar och reglementen
16.   Information om renoveringen av mastbryggan  
17.   Stölder på varvet och insatser för att motverka tillgrepp
18.   Övriga frågor, motioner
19.   Årsmötet avslutas
 
Handlingar (se nedan) tillhörande årsmötet kan du som är medlem hitta genom att klicka HÄR
-          Kallelse med verksamhetsberättelse för 2019, avgifter och budget för 2020
-          Motioner till årsmötet
-          Valberedningens förslag
-          Underhållsplan
-          Stadgar
-          Varvs och hamnreglemente
-          Hantering av persondata, GDPR
-          Avgiftspolicy                
 
Förändringar i stadgar och dokument:
-          Stadgar – ingen förändring
-          Varvs och hamnreglemente:
             - Maxvikt 10 ton på slipvagnen
             - Precisering av krav på presenningen för insamling av tvättvatten
             - Antal personer per båt vid sjö och torrsättning
-          Hantering av persondata, GDPR:
             - Villkor för kameraövervakning
-          Avgiftpolicy – ingen förändring             

Läs hela inlägget »
Etiketter: årsmöte
Flera båtar har avtäckts i den starka sydvinden. Det kan vara ett bra läge att åka till varvet och kontrollera sin apressar. Bilderna är tagna av medlemmen Mathilda Netje.
Läs hela inlägget »

Igår fredag, har Polisen gjort en brottsplatsundersökning på varvet och tittat närmare på de båtar som drabbats. 4-5 båtar har helt blivit av med sin motor och i minst ett fall har stölden avbrutits, bara kablaget har kapats. Såvitt vi sett har inget övrigt stulits.

Inga spår hittades som t.ex. fimpar drickaflaskor, verktyg eller annat. Polisen konstaterade att tjuvarna använt ”frysmetoden”, vilket varit lite mer ovanligt senaste året.

Polisens arbete på plats är avklarat så det är fritt fram nu att ta hand om din båt. Om du skulle hitta en fimp eller något annat föremål, rör det i så fall inte – lägg över något täckande och kontakta Polisen.

För att försvåra stölder rekommenderar Polisen att man åtminstone tar bort kåpa och propellerhus.
Poliserna menade att tjuvarna mycket väl kan återkomma då det finns mer att hämta.

Använd diarienummer 5000-K129707-20 i kontakt med Polis och försäkringsbolag

Läs hela inlägget »

Tack alla ni som hört av er och meddelat att vår brygga har slitit sig! Styrelsen har vitagit åtgärder för att göra en bärgning och omförankring så fort som möjligt. Skälet till att bryggan slitit sig kommer kunna fastslås i samband med detta. Texten uppdateras löpande.

Läs hela inlägget »

Aktiviteter

Länkar