2023

Än en gång genomfördes upptagningen i fint väder och utan egentliga problem. Stort tack till Lasse varvschef planerat allt och höll maskineriet igång i dagarna två trots förkylning. Att allt går så bra hänger mycket på kranförarna som kör säkert och lugnt. Men också på scouternas trevliga servering.

I ett lag fick vi en spontan kommentar från en ny båtägare på varvet – Den här upptagningen var mycket bättre och trevligare än andra han varit med om. Genom att hjälpa varandra, trimma rutiner och material har vi fått flyt i verksamheten.

I höst kommer styrelsen att inleda TBT-projektet genom att med en XRF-mätare kontrollera om det finns båtar med för höga halter av icke godkända kemikalier i bottenfärgen. De båtar som har för höga halter måste sen saneras.

//Styrelsen

Läs hela inlägget »

Nedan följer viktig information till alla som har, har haft eller vill ha båt på varvet 2023. Upptagning sker lördag och söndag den 23 och 24 september. Se laglistorna nedan för lagindelning.

OBS – notera särskilt lagindelningen eftersom vissa har fått byta lag.

Båtupptagning med kran/slip
Gemensamma upptagning sker helgen 23 och 24 september. Reservdagar är helgen därpå. Starttider och lagindelning finns i laglistorna (se separat fil nedan).
Se över pallning och stöttor före upptagningen. Flytta eventuellt materialet till nytt lag i god tid. Smörj gängorna på stöttorna. Lägg ut den obligatoriska kraftiga presenningen på marken på din plats. Kom med båten till varvet en stund före ditt lags samling. Båten får inte förtöjas vid varvet i förtid. Ha 6-8 m lina i för och akter klara på styrbords sida samt en kortare lina midskepps fäst på babords sida.

Uppställning av trailerbåtar
Trailerbåtar (lag  får ställas upp inom angivna zoner på varv efter den 5 oktober. Plats anvisas av Staffan Persson, mail: staffan@arereklambyra.se. Tidigast datum för uppställning av trailerbåt är 5 oktober. OBS! Trailern ska vara märkt med namn och telefonnummer. Om du haft trailer på varvet över sommaren ska den tas bort senast den 15 september.

Laglistor
Om du inte finns med och vill ha en varvsplats eller tror att du kanske har en varvsplats – hör omedelbart av dig till varvschefen på lars.oberg@icloud.com. Om du har en varvsplats och inte vill utnyttja den meddela även detta omgående. Du blir annars betalningsskyldig för platsen.

Instruktion till båtägare inför upptagning/torrsättning
På hemsidan hittar du bland annat instruktioner till båtägare. Läs dessa så att du gör rätt och härigenom underlättar upptagningen.

Fakturering
Fakturering av varvsplats för lag 1 – 7 sker i oktober. Fakturering av trailerbåtar (lag  sker i december. Välkomna på upptagningen! Styrelsen

Laglistor hittar du här nedanför.

Vi ses på varvet!

Läs hela inlägget »

Se till att bli medlem i Solsidans Båtklubbs facebookgrupp. Du hittar den HÄR.

Läs hela inlägget »

Är du bosatt i Nacka och söker varvsplats för din segelbåt till hösten? Då kanske Svärdsövarvet vid Erstaviken kan vara något för dig. Vi har för tillfället några segelbåtsplatser tillgängliga upp till 10 ton och har torrsättning i slutet av september.

Vill du veta mer om vårt varv kan du läsa om det HÄR

Klicka HÄR för att göra en ansökan om medlemskap och varvsplats. Vill du veta mer om varvet kan du mejla vår varvschef Lasse Öberg.

Läs hela inlägget »

Danvikstullsbron

För er som seglar vägen via Danvikstullsbron kommer här information om beslut som kan påverka era möjligheter att passera under bron.

Trevlig sommar! 

Läs hela inlägget »

Vilket flyt!

Sjösättningen gick som en dans i strålande solsken och kylig sjöbris. Kranförarna, scouterna och vi båtägare såg till att alla båtar kom i böljan utan mankemang snabbare än beräknat. Alltid händer det något, två gentlemän övade klädsim och en båt höll på att sjunka. 

Hav en skön vår och sommar!
//Styrelsen

Läs hela inlägget »

En dryg vecka kvar!

Den kyliga våren till trots har vårrustningen så smått kommit igång på varvet.
Vattnet är påsatt, vinscharna på mastkranen uppsatta, slipvagnen smord och hydraulspelet provkört.

Kranbilar och scouterna är bokade till lördag den 6 maj liksom sol och värme för att sjösättningen ska bli en fin början på 2023 års båtsäsong.

Vi ses!
//Styrelsen

Läs hela inlägget »

Nu närmar det sig sjösättning! Vattnet är påslaget på varvet och här kommer laglistorna för varje lag, där varvschefen har planerat in varje lags tid för samling och start.

Kontakta gärna varschefen eller lagbasen om något är oklart.

Laglistorna hittar du som är medlem HÄR.

Allt gott i vårsolen!

Läs hela inlägget »

Bäste medlem!

I och med omställning till sommartid och båtmässan får båtsäsongen anses igång fast det just nu är snöglopp.

Klubben har haft årsmöte med semla till kaffet och en intressant redovisning av navigationsappar. Bästa semlan från Artipelag serverades och bästa appen ansågs Navionics Boating vara. Stoppa in den i en Samsung Tab Active så har du ett flexibelt och robust hjälpmedel för att undvika grundkänning.
 
Det är viktigt att alla medlemmar uppdaterar sina uppgifter i medlemsregister BAS. Klubben har gjort en instruktion, som du finner nedan, så att du kan se till att båtplatsavtalet är signerat och din kemikalieanvändning noterad.

Vi ses på varvet!
//Styrelsen

Läs hela inlägget »

Dan Sone höll ett mycket intressant föredrag på årsmötet gällande test av flertalet navigationsappar. Flera personer har efterfrågat presentationen som nu finns tillgänglig för medlemmar att beskåda här.

Läs hela inlägget »

Kallelse till årsmöte

Välkommen till årsmöte i Solsidans Båtklubb tisdag den 14 mars kl 19.00 i Briggen, sjöscouternas byggnad intill Saltsjöbadens Samskola.

Kallelse med verksamhetsberättelse, årsredovisning, budget och avgifter samt underhållsplan, avgiftspolicy och valberedningens förslag hittar du som är medlem HÄR.

Välkomna!

//Styrelsen

Läs hela inlägget »

Efter att årsmötet 2022 antagit nya ordningsregler införde båtklubben nya principer för alla som köar till bryggplats:
 
För att behålla sin plats i kön måste man varje nytt år göra om anmälan. Detta ska ske under perioden 1 januari till 31 mars. Detta för att klubben ska kunna erbjuda en aktuell kölista med aktivt sökande till en bryggplats. Nuvarande kölista består till stor del av passivt köande sen lång tid som i egentligen inte behöver en båtplats. Det leder till ett administrativt merarbete som gör att möjligheterna att förmedla platser försinkas.
 
Om medlem inte gör en bekräftelse varje år under första kvartalet stryks man från kölistan. Har man missat att skicka bekräftelse får man anmäla sig på nytt och därmed komma längst ned på kölistan.
 
Så här bekräftar du din köplats:

  • Gå in i klubbens administrativa system BAS:  https://bas.batunionen.se/
  • Ditt id är din mailadress. (Har du glömt ditt password - begär ett nytt)
  • Klicka på rutan Köanmälan
  • Välj kö:  ”Bga 2023
  • Kryssa i sommarplats och ange uppgifter om båten
  • Klicka på Skicka din ansökan och logga ut ur BAS efter att du kontrollerat dina uppgifter i övrigt.
Läs hela inlägget »


Båda organisationerna har ordnat miljömöten för båtklubbar med fokus på att åtgärda båtar som har förbjudna bottenfärger. Både statliga myndigheter och Nacka kommun driver frågan. Solsidans Båtklubb kommer i vår att mäta alla båtbottnar för att kartlägga förekomst av förbjudna bottenfärger. Därefter kommer styrelsen att föreslå gemensam sanering.
 
Andra miljöfrågor som togs upp var krav på marksanering, hantering av avfall samt arbetet med Nämdöskärgårdens nationalpark.
 
Bygge av mastvagnar i egen regi
Styrelsen går allt mer inför att utföra underhåll i egen regi i stället för att anlita dyra entreprenörer. Bryggor, vattensystem och hydraulspel har vi bland annat arbetat med. I höst har två nya mastvagnar byggts av metallskrot på varvet.

Läs hela inlägget »

Aktiviteter

Länkar